Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Напрежение в Турция: Ердоган заклейми ЛГБТ младежи на фона на студентски протести и арести

Свят

Напрежение в Турция: Ердоган заклейми ЛГБТ младежи на фона на студентски протести и арести

Турският президент атакува  ЛГБТ движение, обвинявайки го във „вандализъм“ и дистанцирайки младите в своята партия от каузата на носещите знамето на дъгата, съобщава АФП. Думите на Ердоган дойдоха, след като турската полиция задържа четирима души през уикенда за изобразяване на най-свещеното място за исляма със снимки на знамето на дъгата на ЛГБТ по време на студентски протест.

Турската полиция е задържа 159 души по време на демонстрация, организирана против назначаването на нов ректор на истанбулския университет „Боазичи“. По- голяма част от тях са били освободени, а 60 остават зад решетките. Ректорът е заел поста с директна подкрепа от управляващата партия на президента Ердоган, коментира агенцията. 

„Ние ще пренесем нашите млади хора в бъдещето не като ЛГБТ младеж, а като младеж, която е съществувала в славното минало на нашата нация“, каза Ердоган по време на телевизионна видео връзка с членове на управляващата му Партия на справедливостта и развитието.

Миналата седмица срещу кабинета на новия ректор на университета „Боазичи“ беше окачена компилация от свещено място в Мека и изображения на знамето на дъгата на движението на ЛГБТ.

Турската полиция обвини четирима души в „подстрекаване към омраза сред населението“. Двама от тях са задържани под стража, а останалите двама - под домашен арест.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заклейми демонстрантите като „ЛГБТ извратеняци“.

Туитър постави предупреждение върху публикацията на Сойлу, като посочи, че тя нарушава правилата за прояви на омраза, но е решил да не я отстранява, защото може да е от обществен интерес да остане достъпна.

Правозащитните организации обвиняват Ердоган, че насочва предимно мюсюлманската, но официално светска държава по все по-социално консервативен курс през 18-те си години на власт.

Хомосексуалността е законна в Турция, но официалната опозиция срещу ЛГБТ общността нараства през последните години.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати