Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. New York Times: Израелски военни са имали данни за плана на "Хамас" от поне година

Свят

New York Times: Израелски военни са имали данни за плана на "Хамас" от поне година

New York Times: Израелски военни са имали данни за плана на Хамас от поне година - Tribune.bg
Снимка:

Израелски служители са разполагали с очерк на бойния план на „Хамас“ за бепрецедентната атака от 7 октоври повече от година преди нейното осъществяване, разкрива New York Times, като се позовава на документ от 40 страници, с който медията разполага. Той е с кодовото име „Йерихонска стена“ и очертава точка по точка опустошително нападение, довело до смъртта на около 1200 цивилни и отвличаването на 240 заложници. Той е бил обявен за „твърде амбициозен“ и твърде труден за изпълнение от екстремистката групировка.

„Йерихонска стена“ не определя конкретна дата за атаката, но описва методично нападение, предназначено да преодолее укрепленията около ивицата Газа, превземането на израелски градове и щурмуването на ключови военни бази. Той е включвал дъжд от ракети в началото на атаката, пускането на безпилотни летателни апарати, които да унищожат охранителните камери, както и автоматичните картечници по границата.

Все още не е известно дали премиерът Нетаняху или други висши израелски служители са видели текста от 40 страници, когато е бил получен от израелските служби. Документът обаче изглежда се е разпространявал интензивно сред израелски военни и разузнавателни лидери, пише New York Times.

Миналата година, малко след получаването на материала, служители в дивизията на израелската армия в Газа, която отговаря за защитата на границата с територията, са определили намеренията на „Хамас“ като неясни.

През юли, само три месеца преди атаките, ветеран анализатор от звено 8200 на израелската агенция за сигнално разузнаване, е отправил следното предупреждение - „Хамас“ провежда интензивно обучение под набюдението на старши командири, което изглежда подобно на очертаното в плана. Обучението включвало тест за сваляне на израелски самолет, превземане на кибуц и военна тренировъчна база. Анализаторът предупредил, че учението следва точно плана „Йерихонската стена“ и че „Хамас“ изгражда инфраструктура да го изпълни.

„Това е напълно въображаем сценарий, а не индикация за способността на „Хамас“ да го осъществи“, отговорил полковник на предупреждението.

Според криптирани имейли, които The New York Times е разгледал, анализаторът категорично отхвърлил подобно омаловажаване на информацията.

„Йерихонската стена“ разкрива продължила години каскада от погрешни стъпки, които кулминират в това, което официални лица сега смятат за най-лошия провал на израелското разузнаване след изненадващото нападение, което довежда до арабско-израелската война от 1973 г. А в основата на всички тези неуспехи изглежда е фаталното убеждение, че „Хамас“ няма да се осмели да извърши подобна кървава атака.Последвайте ни в Google News

 

Етикети Израел, Хамас
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети