Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Нов модел за субсидиране на ток и природен газ за бита в Гърция

Свят

Нов модел за субсидиране на ток и природен газ за бита в Гърция

Нов модел за субсидиране на ток и природен газ за бита в Гърция - Tribune.bg
Снимка:

Нов модел за субсидиране на ток и природен газ за бита, обяви министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас в Гърция, съобщи в. "Катимерини". Схемата за субсидиране не е обвързана с подоходния критерий и се отнася до всички придобити жилища от абонатите.

Така от 1 октомври по отношение на сметките за електрически ток на домакинствата ще се прилага стъпаловидна схема на субсидиите според потреблението. 

За месечното потребление до 500 киловатчаса субсидията ще покрива 90% от увеличението на цената. В тази категория влизат по-голямата част от домакинствата в Гърция.

За потреблението от 501 до 1000 киловатчаса субсидията ще покрива 80 на сто от потреблението. Ако бъде постигнато намаляване на потреблението с 15 % в сравнение с 2021 г., субсидията се увеличава с 50 евро на мегаватчас.

В интервала над 1001 киловатчаса месечно субсидията ще компенсира 70 % от увеличението, като тук пак се предлага бонус от 50 евро на мегаватчас при реализирани икономии.

При природния газ е предвидена хоризонтална субсидия от 90 евро на мегаватчас за всички битови потребители и за цялото им потребление. Това ще компенсира 50 процента от увеличението и засяга 700 хиляди потребители.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети