Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ООН осъди анексирането на украинските територии от Русия

Свят

ООН осъди анексирането на украинските територии от Русия

ООН осъди анексирането на украинските територии от Русия - Tribune.bg
Снимка:

Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, която осъжда руските "опити за незаконно анексиране" на четирите частично окупирани области в Украйна и призовава всички страни да не признават тези територии за част от Русия, предаде Ройтерс.

Резолюцията бе подкрепена от 143 от общо 193 държави. Само 4 страни подкрепиха Русия, гласувайки "против" – Сирия, Никарагуа, Северна Корея и Беларус.  

Трийсет и пет държави гласуваха "въздържал се", в това число и стратегическият партньор на Русия - Китай, а останалите страни не участваха във вота.   

Постоянният представител на Украйна в ООН Сергий Кислица нарече вота "изумителен" и "исторически момент", а постоянната представителка на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд  - "паметен ден“. Посланикът на ЕС в ООН Олоф Ског каза, че приемането на резолюцията е "кънтящо послание до Русия, че тя е и остава изолирана".

"Резолюцията изпраща изключително важен сигнал към Москва и към всички: няма значение дали сте голяма или малка, богата или бедна, стара или нова страна. Ако сте част от ООН, вашите граници са си ваши и са защитени от международното право и те не могат да бъдат преначертани от никой друг със сила", посочи Томас-Грийнфийлд.  

Изненада предизвика подкрепата от страна на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и други членове на Съвета за сътрудничество в Залива, както и на Бразилия.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя  призова страните да гласуват против резолюцията, като я нарече "политизиран и открито провокативен документ“ и заклейми нейните вносители като "безскрупулни западни изнудвачи“. Той изрази съжалението си, че вотът не е бил таен, както настояваше Русия.  

Небензя повтори твърденията на Москва, че референдумите са валидни и заяви, че "населението на тези области не иска да се върне в Украйна“.

Четирите държави, които се присъединиха към Русия и гласуваха "против“, бяха Северна Корея, Беларус, Сирия и Никарагуа.

Сред 35-те държави, които се въздържаха, имаше 19 африкански страни. Китай, Индия, Пакистан и Куба също гласуваха "въздържал се".


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати