Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ООН с извънредно заседание за референдумите в Украйна

Свят

ООН с извънредно заседание за референдумите в Украйна

ООН с извънредно заседание за референдумите в Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Съветът за сигурност на ООН заседава по въпроса за организираните от Русия референдуми в окупираните украински територии.

Представителят на Съединените щати в ООН Линда Томас-Грийнфийлд  обяви, че ще представи резолюция, която осъжда допитванията. В документа се отравя призив към страните членки да не признават евентуалното ново състояние на Украйна и да задължат Москва да изтегли войските си от украинска територия, посочва високопоставени американски служител.

Столтенберг: Ако използва ядрено оръжие, Русия ще понесе тежки последици

Русия има правото да наложи вето на резолюцията, но Линда Томас-Грийнфийлд предупреди, че Вашингтон ще се обърне към Общото събрание на ООН, за да изпрати посланието на Москва.

Руският постоянен представител Василий Небензя коментира, че жителите на четирите области, където имаше допитвания, са се отказали от Киев. Той предупреди, че процесът ще продължи, ако украинската страна не осъзнае грешките си.

Русия се готви да анексира 15% от Украйна, Путин с обръщение на 30 септември

В изявление пред съвета украинският президент Володимир Зеленски каза, че опитът за анексиране на украински територии от страна на Русия означава, че разговори с Владимир Путин не може да бъдат водени. Във видеообръщението си Зеленски заяви, че освен всичко друго руската страна принуждава мъжете в тези територии да участват в обявената частична мобилизация в руската армия. Президентът подчерта, че няма как Москва да остане член на Съвета за сигурност с право на вето. Той поиска руската страна да бъде изключена от всички международни организации, тъй като според него само с пълна изолация Москва може да бъде спряна.  

Китайският представител в ООН Чжан Цзюн обаче заяви, че изолацията и санкциите ще доведат единствено до задънена улица.

Зеленски към руснаците: Путин не изпраща децата си на война, борете се да не изпрати вашите

Според руски медии при обработени 100 процента от протоколите в Запорожка област „за“ превръщането й в част от Русия са се обявили над 93 от хората. В Херсонска област този процент е повече от 87 на сто. В Донецка област изборната администрация съобщи, че над 99 процента от гласоподавателите са се произнесли за включването й в състава на Руската федерация, а в Луганска област за подобна стъпка са гласували 98 на сто от тях.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети