Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Орбан се извини и поиска да остане в ЕНП

Свят

Орбан се извини и поиска да остане в ЕНП

Снимка:

Изпрати писмо до 13 партийни лидери

Унгарският премиер Виктор Орбан се извини за използвания от него обиден език и поиска партията му ФИДЕС да не бъде изключвана от ЕНП. Това той направи в писмо до 13 партийни лидери, част от Европейската народна партия, които поискаха изключването на партията на Орбан.

Унгарският премиер обаче отбелязва, че възгледите му няма да се променят. Орбан поиска от лидера на белгийската партия „Християндемократи и фламандци“ Ваутер Беке да преразгледа призива си за изключването на ФИДЕС. Агенция Ройтерс разполага с копие на писмото.

 „Не е тайна, че има сериозни разногласия ... по въпроса за миграцията, защитата на християнската култура и бъдещето на Европа“, пише Орбан. „Също така не е тайна, че не искаме да променяме позицията си по тези въпроси. Но аз не смятам за разумно да разрешаваме такива разногласия, като изгоним партия от нашето политическо семейство. Затова с уважение ще Ви помоля да преразгледате предложението си за изключването, ако е възможно“, пише още той.

Според говорител на унгарското правителство такова писмо е изпратено и до другите 12 партийни лидери, застъпили се зад предложението на Беке.

До казуса се стигна след кампания с билбордове в Унгария срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и филантропа Джордж Сорос. Чрез тях се твърдеше, че ЕС ще улесни миграцията.

Кандидатът за бъдещ председател на Европейската комисия на ЕНП Манфред Вебер вече предупреди Орбан, че трябва да изостави антиевропейския език и да се извини, за да остане част от семейството на консерваторите.

Сред другите условия на Вебер бе и оставането в Будапеща на Централноевропейския университет, основан от Джордж Сорос.

Въпреки това белгийският политик Беке не смята, че извинението е достатъчно и не променя позицията си. „Ставаше въпрос за зачитане на европейските ценности и по-добро сътрудничество за защита на външните граници на ЕС. Не виждам промяна там“, посочва той.

Членовете на ЕНП трябва да обсъдят оставането на ФИДЕС на 20 март.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив