Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Откриха детонации близо до газопроводите на „Северен поток“

Свят

Откриха детонации близо до газопроводите на „Северен поток“

Откриха детонации близо до газопроводите на Северен поток - Tribune.bg
Снимка:

Първите огледи, извършени тази седмица от шведските власти на течовете от газопроводите „Северен поток-1“ и „Северен поток-2“ в Балтийско море, засилват подозренията, че те са резултат от саботаж, извършен чрез детонации, нанесли значителни щети, съобщи Франс прес, като се позова на прокуратурата.

„Установихме детонации близо до „Северен поток-1“ и „Северен поток-2“ в изключителната икономическа зона на Швеция, които са довели до значителни щети по газопроводите", заяви специалният прокурор, натоварен с разследването от шведска страна.  

„Огледите, извършени на местопроизшествията, засилват подозрението за сериозен саботаж. Събрани са доказателства на място, които ще бъдат проучени“, добави прокурор Матс Юнгквист.

Швеция обяви, че вдига наложената в понеделник забрана за достъп до зоната от няколко километра около мястото, която бе затворена за нуждите на разследването. Повече информация за начина, по който е било проведено подводното обследване не беше предоставена.

Шведската разузнавателна служба беше натоварена да ръководи разследването заедно със специалния прокурор и различни ведомства.

Огромните течове на газ от „Северен поток-1“, причинени от две експлозии с неизвестен произход на 26 септември, спряха в понеделник. По данни на шведската брегова охрана по-малък теч от „Северен поток- 2“ е имало и днес.  

Много страни видяха в случилото се акт на саботаж. Подозирана за експлозиите, Русия обвини миналата седмица САЩ, които на свой ред отхвърлиха тези твърдения.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати