Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Пак разследват Джулиън Асанж за изнасилване в Швеция

Свят

Пак разследват Джулиън Асанж за изнасилване в Швеция

Снимка:

Прокуратурата ще поиска Обединеното кралство да го екстрадира

Шведската прокуратура поднови делото за изнасилване срещу основателя на „Уикилийкс“ Джулиън Асанж, съобщи прокурорката Ева-Мари Першон. Предстои Швеция да поиска Обединеното кралство да екстрадира Асанж, който в момента се намира в британски затвор. Першон заяви, че ще изпрати във Великобритания европейска заповед за арест на Асанж, след като той излежи 50 дневната си присъда.

Джулиън Асанж беше арестуван от британските власти, когато Еквадор прекрати убежището му на 11 април тази година. Той беше там от 2012 година, когато се укри, след като беше пуснат под гаранция. През последните години създателят на Уиклийкс живееше в еквадорското посолство и нямаше възможност да напуска сградата. Служители на лондонската столична полиция влязоха в дипломатическата мисия по заповед, издадена от Уестминстърския магистратски съд на 29 юни 2012 г. за това, че не се е явил в съда.

В САЩ пък искат да разследват основателя на „Уикилийкс“ за публикуването на секретна кореспонденция на Държавния департамент, застрашаваща националната сигурност. Вашингтон вече повдигна обвинения на Асанж за „информационно пиратство“.

Според американската прокуратура основателят на „Уикилийкс“ е заговорничил с Челси Манинг, бивш анализатор на военното разузнаване на САЩ, за да получат достъп до квалифицирана информация. Ако бъде осъден по тези обвинения, Асанж може да получи до 5 години затвор.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още