Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Папа Франциск кацна в Северна Македония

Свят

Папа Франциск кацна в Северна Македония

Снимка:

Президент и премиер го посрещнаха на летището

Ръководителят на Римокатолическата църква, папа Франциск, стъпи на македонската земя, кацайки на летището в Скопие, с което започна историческото апостолско посещение в Република Северна Македония.

Папата бе официално посрещнат от президента Георге Иванов и премиера Зоран Заев по традиционния македонски начин, с хляб и сол.

В делегацията, посрещаща Светия отец, присъстваха вицепремиерът Буяр Османи, външният министър Никола Димитров и кметът на Скопие Петре Шилегов, както и епископът на Скопие Киро Стоянов и председателят на Комисията за религиозни общности Дариан Сотировски.

След церемонията папата се отправи към президентската вила, където ще се проведат официални срещи и той ще се обърне към държавните органи, гражданското общество и дипломатическия корпус.

Той ще има среща и с религиозните лидери в къщата-музей на Майка Тереза.

На площад "Македония" ръководителят на Римокатолическата църква ще отслужи Света литургия, на която се очаква да присъстват повече от 15 хиляди граждани от страната, както и височайши гости, поклонници и чуждестранни граждани, преди всичко от по-широкото съседство.

Посещението на папа Франциск се разглежда като исторически акт и се реализира в изключително важен за страната период, когато се проправя пътя на европейските и евроатлантическите интеграции. То укрепва вътрешното сближаване и носи послания за помирение и солидарност, пише МИА, цитирана от БГНЕС.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив