Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Пендаровски: Модифицираното френско предложение е далеч по-добро за нас от предишното

Свят

Пендаровски: Модифицираното френско предложение е далеч по-добро за нас от предишното

Пендаровски: Модифицираното френско предложение е далеч по-добро за нас от предишното - Tribune.bg
Снимка:

„Промененото съдържание на френското предложение за постигане на споразумение между България и Северна Македония, което да доведе до вдигане на българското вето и започване на преговорите за членство в ЕС, е по-добро за Скопие от предходното”. Това заяви днес македонският президент Стево Пендаровски, след като беше разпространено изявление на президента Макрон, че е намерена компромисна формула за спора между двете държави, пише БГНЕС.

Държавният глава каза, че е запознат със съдържанието на предложението, но е „джентълменски” да не го коментира, докато няма официален отговор от София и Скопие.

„Ще се очаква и двете страни да изразят позицията си и тук имам малка резерва към София, защото има доста хаотична политическа ситуация, при която няма правителство, правителството падна, а външният министър, който на практика е най-видният им играч в тези преговори, подаде оставка няколко дни преди падането на правителството“, каза Пендаровски, който присъства на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

РСМ е получила френското предложение, правителството започва консултации

Президентът уточни, че не става въпрос за ново предложение.

„На две-три места в предложението има модификации, които са направени след консултация с двете страни. Ние обаче казахме да не повтаряме грешката от последния път, никой не може – нито президент, нито премиер – никой не може да говори от името на цял народ, на цялата държава, има компетентни институции у нас.“ Той подчерта, че документът трябва да бъде разгледан първо от правителството, от коалиционните партньори, както и да се представи пред македонската общественост.

„Не можем да отстояваме споразумение, което не ни дава нищо в ръка, а в нашите ръце трябва да имаме гаранция за македонската идентичност и гаранция, че език и национална принадлежност никога няма да бъдат споменавани никъде оттук нататък, независимо колко дълго продължават преговорите. Така че, ако не го получим с гаранции от ЕС, не от София, а от ЕС и Брюксел, няма как да влезем в процеса по-нататък“, добави Пендаровски.

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети