Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След ОМО „Илинден“ и Лорер отива с делегация в Северна Македония

Политика

След ОМО „Илинден“ и Лорер отива с делегация в Северна Македония

След ОМО Илинден и Лорер отива с делегация в Северна Македония - Tribune.bg
Снимка:

Първо заседание на работната група по икономика, търговия и иновации между България и Северна Македония ще се проведе в понеделник и вторник в Скопие. Българската делегация ще бъде водена от министъра на иновациите Даниел Лорер, съобщиха от неговото ведомство.

Лорер и министъра на финансите на РМС Фатмир Бесими ще съпредседателстват първата среща на съвместната работна група.

По информация на министерството на финансите в Скопие на срещата двете страни ще разгледат възможностите за привличане на инвестиции, иновативни възможности, финансирането на проекти, увеличаването на търговския обмен между двете страни и приоритетите за развитие на региона, както и областите, в които може да се развиват съвместни проекти.

Министърът на иновациите заминава в северомакедонската столица само часове след поредния скандал, избухнал, след като северомакедонският президент Стево Пендаровски се срещна и се фотографира със забранената от Конституционния съд у нас заради сепаратизъм ОМО "Илинден". Организацията от години лобира за признаването на "македонско малцинство" в България. У нас тя не получи регистрация заради противоречие на устава й с нашата Конституция.

Заради срещата им с Пендаровски, която последва съвместното заседание на двете правителства, в събота от Външното ни министерство с позиция изразиха загриженост от подобни негативни жестове в момент, когато София и Скопие засилват диалога в положителна посока.

„Дни след успешното съвместно заседание на правителствата на двете държави, отново ставаме свидетели на повишаване на общественото напрежение, породено от конкретни действия на президента на Северна Македония, с което се правят опити за възобновяване на теми, влизащи в конфликт с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Подобни действия не допринасят за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускоряване на процеса на европейската интеграция на Северна Македония", заяви МВнР.

В отговор на българската реакция Пендаровски излезе с изявление, в което твърди, че нито едно негово действие до момента, нито пък в бъдеще ще бъде насочено срещу Договора за приятелство и добросъседство между България и Северна Македония. Той казва още, че всяка институция и в двете страни трябва да допринася за преодоляването на откритите въпроси и той лично работи за укрепването на диалога.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати