Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Пендаровски със свой представител при откриването на клуба в Благоевград

Свят

Пендаровски със свой представител при откриването на клуба в Благоевград

Пендаровски със свой представител при откриването на клуба в Благоевград - Tribune.bg
Снимка:

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски ще изпрати свой представител на откриването на така наречения Македонски културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград, съобщава БНР.

Пендаровски е получил покана, но е отговорил, че на събитието ще присъства секретарят на кабинета му Миле Бошняковски.

ВМРО организира протест срещу откриването на Македонския културен клуб в Благоевград

По-рано Пендаровски изрази почуда защо не е поканен на събитието, което по думите му е първото, организирано от македонци в България, откакто Северна Македония е независима държава.  

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова политиците в Северна Македония да поведат битка за победа над България в Европейската комисия, предаде БНР. В интервю за македонската медия А1он Мицкоски каза:

„България може да блокира когато поиска и както поиска. Ако ние в Брюксел победим България, това ще е исторически момент.

Според него е възможно "да има промяна в преговорната рамка" на Северна Македония за членство в ЕС.

Откриват македонски културен клуб в Благоевград, местната власт го нарече груба провокация

В неделя Мицкоски ще присъства на откриването на така наречения Македонски културен клуб „Никола Вапцаров" в Благоевград:

„България може да го приеме за провокация, но ние не отваряме културен македонски център, чието име е на доказан сътрудник на фашистите, македонският народ е антифашистки и така е създал своята държава на основата на борбата срещу фашизма и тези две неща не могат едно с друго да се свързват. Второ, ние не отхвърляме идентичността на България, те отхвърлят нашата, и в това има съществена разлика.“

Министерството на външните работи вчера заяви, че не коментират инициативи на частни лица, но вижда "провокация" в пристигането на македонски представители с категорична антиевропейска убеденост за откриването на клуба. Семейството на българския поет заяви, че не е давало съгласието си клубът да носи името му, а и че самият Вапцаров се е самоопределял като българин.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати