Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Пентагона: Украйна си върна контрола над Херсон

Свят

Пентагона: Украйна си върна контрола над Херсон

Пентагона: Украйна си върна контрола над Херсон - Tribune.bg
Снимка:

Русия е загубила контрола над град Херсон, единственият голям украински град, който силите на Путин успяха да превземат. Това заяви високопоставен служител на Пентагона.

Украинските сили в момента водят ожесточени боеве в Херсон и отблъскват руските завоеватели там, което отново превръща стратегически важния пристанищен град в "оспорвана територия", заяви източникът.

Това противоречи на изявление, публикувано днес от генерал-полковник Сергей Рудской, началник на Главното оперативно управление на руския Генерален щаб, който заяви, че Херсонската област е "под пълен контрол".

Връщането на Херсон би бил огромен удар по военните усилия на Путин, което би затруднило Русия да осъществи плановете си за завземане на украинското черноморско крайбрежие и южното пристанище Одеса. Загубата на Херсон също така би застрашила руските войски, които се сражават в близкия Николаев, съобщи представителят на Пентагона.

Друг признак за безизходицата, в която се намират войските на Москва е, че те са заели „отбранителни позиции“ до столицата Киев и не показват никакви признаци, че могат да се придвижат.


Топ новини

виж още
Актуална тема