Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Половината от клиентите на „Газпром“ са отворили сметки в рубли

Свят

Половината от клиентите на „Газпром“ са отворили сметки в рубли

Половината от клиентите на Газпром са отворили сметки в рубли - Tribune.bg
Снимка:

Руският вицепремиер Александър Новак заяви в четвъртък, че около половината от 54-те компании, които имат договори за природен газ с енергийния гигант "Газпром", са отворили сметки в рубли, предаде АФП.

Президентът Владимир Путин каза, че от април Русия ще приема плащания за газ само в националната си валута, като от купувачите бе поискано да отворят сметки в рубли, в противен случай доставките ще бъдат прекратени. Това бе реакция на серията международни санкции срещу Москва след нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари, включително замразяване на сметките в чужда валута в чужбина.

„Днес мисля, че около 54 компании имат договори с „Газпром експорт“, каза Новак на конференция в Москва, цитиран от РИА „Новости“.

„Около половината от тях вече са отворили специални сметки – в чужда валута и в рубли, в упълномощената банка за плащане на газа“, добави той.

Новак посочи, че след финализиране на данните за април ще има списък на „такива, които плащат в рубли и такива, които отказват да плащат“.

Европейската комисия обяви тази седмица, че всичко друго освен плащане по газовите договори в определената валута представлява нарушение на санкциите срещу Русия.

Миналия месец „Газпром“ обяви, че спира доставките за Полша и България заради отказа на двете страни да плащат в рубли.

Финландската държавна компания „Газум“ обяви във вторник, че Русия може да спре доставките скоро след отказа ѝ да плати на „Газпром“ в рубли.

Италианската енергийна компания "Ени" съобщи, също във вторник, че е отворила сметки в евро и в рубли, за да изпълни предстоящи плащания за доставка на руски газ, като настоя, че това не е нарушение на международните санкции.

САЩ забраниха вноса на руски петрол и газ, но Европейският съюз е разделен по въпроса за налагане на такова ембарго, тъй като няколко страни членки са силно зависими от енергийните доставки на Москва.


Етикети рубли, клиенти
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати