Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Посланикът на Афганистан: 10 млн. души ще напуснат, България ще е транзитна

Свят

Посланикът на Афганистан: 10 млн. души ще напуснат, България ще е транзитна

Снимка:

Тук мигрантите няма да могат да намерят работа, целта им е да пращат пари на близките, смята дипломатът

10 милиона души ще търсят път извън Афганистан, подгонени от талибаните, които завзеха властта. За това заговори пред „Нова ТВ“ н. пр. Мохаммад Сайфи, посланик на Афганистан в България.

„Всички искат да избягат, младите и образованите не искат да остават. Целта им са Европа, Америка, Австралия, Нова Зеландия, мир, спокойствие и работа. Ако младеж не иска да е в армията, не иска да остава в Афганистан, семейството му продава имуществото. Тези пари отиват за трафикантите“, казва той.

Според неговата оценка, за бягащите афганистанци България ще бъде транзитна страна, в която не могат да намерят работа. По думите на Сайфи целта на напускащите младежи ще бъде да изпращат пари на близки, които остават в родината.

„Като видят, че няма работа тук ще си тръгнат. Ако искате да останат, да им се даде някакъв малък първоначален капитал, да започнат свой малък бизнес тук, или им намерете постоянна работа“, предлага той.

Сайфи разказа, че „ситуацията е много по-лоша дори от това, което си представяте“. Извършвани са огромни жестокости и политически убийства.

„Не мислете, че тези, които паднаха от самолета са глупави. Повечето са младежи, завършили университет. Но те предпочитат да паднат от 500 метра височина, отколкото да живеят при управлението на талибаните“, категоричен е посланикът.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още