Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Външният министър на среща на НАТО: България ще приеме до 70 афганистанци

Политика

Външният министър на среща на НАТО: България ще приеме до 70 афганистанци

Външният министър на среща на НАТО: България ще приеме до 70 афганистанци - Tribune.bg
Снимка:

Министрите на външните работи на НАТО обсъдиха актуалната ситуация в Афганистан

Министърът на външните работи на Република България Светлан Стоев обсъди последните развития в Афганистан на извънредна видеоконферентна среща на министрите на външните работи на страните - членки на НАТО, съобщиха от МВнР.

 Българският министър изразил благодарността си към съюзниците, осигуряващи в тази сложна ситуация безпрепятствено функциониране на летището в Кабул и гарантиращи безпрепятственото напускане на Афганистан от гражданите на съюзнически и партньорски държави, както и на афганистанци, сътрудничели на международните сили.

Министър Стоев информирал също така колегите си за решение за приемане на до 70 афганистански граждани. Той подчертал необходимостта от извършване на обстойна равносметка на развитията в Афганистан и възможните последствия за сигурността, сред които нарастване на терористичната заплаха и нелегална миграция.

В хода на срещата съюзниците бяха единодушни, че народът на Афганистан заслужава достоен живот в сигурна и стабилна държава, надграждайки постигнатото в политическата, социалната и икономическата сфера през последните две десетилетия. Бе отправен призив за формиране на приобщаващо и репрезентативно правителство с пълноценното участие на жени и малцинствени групи, което да изпълнява международните ангажименти на Афганистан, да спазва правата на човека и принципите на върховенството на правото и да гарантира, че Афганистан никога повече няма да се превърне в убежище за терористи. Съюзниците потвърдиха решимостта си да продължат борбата с тероризма.

 Срещата приключи с приемане на съвместно заявление на министрите за Афганистан.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати