Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Посланикът на Иран в Русия: Не искаме война със САЩ, защитаваме се

Свят

Посланикът на Иран в Русия: Не искаме война със САЩ, защитаваме се

Снимка:

„Американските терористи показаха абсолютната си враждебност“, каза Казем Джалали

Техеран не иска да ескалира ситуацията или да води война със САЩ, но ще се противопостави на всяка агресия срещу нея. Това заяви в интервю за ТАСС посланикът на Иран в Руската Федерация Казем Джалали.

"Иран, в съответствие с член 51 от Хартата на ООН, предприе пропорционални действия за самозащита и атакува базата, от която беше извършено страхливото въоръжено нападение срещу граждани и високопоставени служители на нашата страна. Ние не искаме ескалация или война, но ще се защитим от всякакви агресия“, подчерта дипломатът, пише БГНЕС.

Той добави, че Иран обмисля варианти да призове международните организации за противодействие на САЩ.

"Американските терористи са засилили агресивността си към Иран и, провеждайки атаката срещу генерал (Касем) Сюлеймани по нареждане на (Доналд) Тръмп, показаха абсолютната си враждебност. Иран недвусмислено ще реагира на такива враждебни действия", каза той. "Въпреки това има други варианти за противодействие на Америка, сред които да се отправи апел към международните организации. Ясно е, че за да се противодейства на Америка в това отношение е необходима помощ от други страни", допълни Джалали.

Според него Иран в никакъв случай не се стреми към конфликт и напрежение, "въпреки това терористичният режим на Америка, на много километри от Близкия изток, засилва незаконното си присъствие и увеличава насилието в региона".

„След излизането си от Съвместния комплексен план за действие за ядрената програма на Иран, САЩ провеждат политика на максимален натиск върху Ислямска република, която според експерти е вид война“, добави посланикът.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още