Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. При закрити врата: Папата отправи великденско обръщение „Урби ет Орби“

Свят

При закрити врата: Папата отправи великденско обръщение „Урби ет Орби“

Снимка:

Папа Франциск призова за солидарност

„Това не е време за безразличие, защото целият свят страда и трябва да бъде обединен, за да се изправи срещу пандемията.  Не е време за разделение, не време за забрава“, заяви папа Франциск с традиционното си послание за Великден Urbi et Orbi (Към Града и Света).

По традиция главата на римокатолическата църква произнася „Урби ет Орби“ пред  огромно множество на площад „Свети Петър“. За първи път папат произнесе обръщението при закрити врата, а площадът пред Ватикана остана празен заради пандемията от коронавирус.

Той призова да се осигурят грижи за най-уязвимите. Папата дори изказа мнение, че международните санкции за различни държави могат да бъдат облекчени.

„Това не е време за егоизъм, защото предизвикателството, пред което сме изправени, е споделено от всички, без да правим разлика между хората“, заяви папата.

Апелира за солидарност и припомни, че Европа се е възстановила след Втората световна война именно чрез обединение и солидарност. Папа Франциск припомни и че не трябва да забравяме останалите кризи.

„Безразличието, егоцентричността, разделението и забравата не са думи, които искаме да чуем в този момент. Искаме да забраним тези думи завинаги! Те сякаш надделяват, когато страхът и смъртта надделеят, тоест, когато не оставяме Господ Исус да възтържествува в сърцата и живота ни. Нека Христос, който вече е победил смъртта и ни е отворил пътя към вечното спасение, разсее тъмнината на страдащото ни човечество“, каза още папата.

83-годишният понтифик се обърна към 1,3 милиарда католици по света от призрачно празна катедрала „Свети Павел“. На церемонията присъстваха само няколко свещеници и малък хор.

Посланието на папата беше предавано на живо.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още