Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Путин: Минските споразумения вече не съществуват

Свят

Путин: Минските споразумения вече не съществуват

Путин: Минските споразумения вече не съществуват - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът даде разрешение за използване на военни в чужбина

Русия през цялото време е била заинтересована от изпълнението на Минските споразумения, тъй като документът е бил резултат от постигнат компромис. Това заяви руският президент Владимир Путин пред журналисти като добави, че споразуменията вече не съществуват.

"Искам да подчертая още веднъж, че ние бяхме заинтересовани от прилагането на този пакет от мерки, защото той бе резултат от компромис", подчерта държавният глава, цитиран от БГНЕС. Той припомни, че е сред авторите на този документ от името на Руската федерация.

"Украинските власти публично заявиха, че няма да изпълняват споразуменията от Минск, а Руската федерация не може повече да търпи геноцида над населението на Донбас. Киев сведе до нула всички усилия за изпълнение на споразуменията, те бяха "убити" от украинското ръководство много преди признаването на Донецката и Луганската народна република", заяви Путин.

По-рано Русия обяви признаването на Донецката и Луганската народни републики, като президентът Путин отбеляза, че това е трябвало да стане "отдавна". Решението беше посрещнато с ответна реакция от САЩ, Великобритания и ЕС, които обещаха да наложат санкции срещу Москва.

Русия призна независимостта на републиките, изтъквайки неуспеха на украинските власти да сложат край на конфликта в източната част на страната, като се придържат към споразуменията от Минск, подписани през 2015 г. специално за тази цел. Президентът Владимир Путин твърди, че Киев е избрал да разреши конфликта с военни средства.

Путин заяви, че признава границите на цяла Източна Украйна и призова за "демилитаризация" на страната, съобщи АФП.

"Всичко гореспоменато може да бъде преобърнато за една секунда, ако нашите така наречени партньори въоръжат с модерни оръжия днешните киевски власти. Ето защо най-важното е да се знае степента на демилитаризация на днешна Украйна, тъй като това е единственият обективно контролируем фактор, който може да бъде наблюдаван и на който може да се реагира", каза той.

Той заяви, че "най-добре" ще бъде, ако Украйна се откаже от кандидатурата си за членство в НАТО и възприеме неутралитет. Русия е категорично против приемането на Украйна в НАТО, а най-доброто решение би било Киев сам да откаже да се присъедини към Алианса", каза руският президент.

По думите му "демократичните държави трябва да признаят волята на жителите на Крим и Севастопол".

Според Путин разполагането на войски в Украйна зависи от "ситуацията на място".

Относно спекулациите каква част от териториите не републиките влиза в признаването от Руската федерация, Путин коментира: "Москва е признала донбаските републики Донецк и Луганск в границите им, определени в конституциите им".

"В какви граници ще признаем тези републики? Но ние сме ги признали, което означава, че сме признали всички техни основни документи, включително конституцията. А конституцията определя границите на Донецка и Луганска област по времето, когато те са били част от Украйна", каза Путин. "Но ние очакваме, искам да подчертая това, че всички спорни въпроси ще бъдат решени в хода на преговори между настоящите власти в Киев и ръководствата на тези републики", добави той.

Ако е необходимо, Русия ще изпълни ангажиментите си за оказване на военна помощ на Донецката и Луганската народна република, заяви руският президент Владимир Путин.

"Вчера подписахме споразумения и тези споразумения с Донецката народна република и Луганската народна република съдържат съответните клаузи, според които ще предоставим на тези републики съответната помощ, включително военна. Тъй като там има конфликт, с това решение даваме ясно да се разбере, че възнамеряваме да изпълним задълженията си, ако е необходимо", заяви Путин на пресконференция.

Малко по-късно стана ясно горната камара на руския парламент одобри единодушно днес искането на президента Владимир Путин да получи официални правомощия за разполагане на руски въоръжени сили в чужбина, съобщи БТА. Председателката на камарата Валентина Матвиенко каза, че очаква тези сили да изпълняват миротворчески функции.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати