Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Путин обяви, че Русия спира, но не прекратява участието си в зърнената сделка

Свят

Путин обяви, че Русия спира, но не прекратява участието си в зърнената сделка

Путин обяви, че Русия спира, но не прекратява участието си в зърнената сделка - Tribune.bg
БГНЕС

В събота Москва се оттегли от постигнатата с посредничеството на ООН договореност

Президентът Владимир Путин каза, че Русия спира, но не прекратява  участието си в зърнената сделка, която позволява безопасно преминаване на кораби, превозващи на украинско зърно.

Москва се оттегли от постигнатото с посредничеството на ООН споразумение в събота, твърдейки, че Украйна е използвала коридор в Черно море, за да атакува нейния флот.

ООН казва, че тази нощ не е имало кораби в коридора. Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че сделката ще бъде спазена и обвини Русия, че изнудва света с глад.

Въпреки ескалацията, 12 кораба с над 350 000 тона селскостопанска продукция напуснаха черноморските пристанища на Украйна в понеделник, пише Би Би Си.

Във връзка с прекратяването от страна на Русия на черноморската зърнена сделка турският министър на отбраната проведе телефонни разговори с украински министри, съобщи Анадолската агенция.

По данни на турското министерство на националната отбрана Хулуси Акар е обсъдил последната ситуация около доставката на зърно с украинския си колега Олексий Резников и министъра на инфраструктурата Олександър Кубраков.

Акар заяви, че сделката за износ на зърно е допринесла значително за облекчаване на световната продоволствена криза, тъй като близо 10 млн. тона зърно са били изпратени на нуждаещите се и това доказва, че сътрудничеството и диалогът решават проблемите.

В понеделник базираният в Истанбул Съвместен координационен център, който контролира доставките по сделката, заяви, че трите делегации, представляващи Русия, Турция и Украйна, са се договорили и за извършването на проверки на 40 излизащи кораба. Руската страна е била информирана за развитието на ситуацията, се казва още в съобщението.

На 22 юли в Истанбул Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руско-украинската война през февруари.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати