Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Путин отказа държавно погребение на Горбачов

Свят

Путин отказа държавно погребение на Горбачов

Путин отказа държавно погребение на Горбачов - Tribune.bg
Снимка:

Президентът на Русия Владимир Путин ще пропусне погребението на последния съветски лидер Михаил Горбачовотказвайки на последния и единствен президент на СССР пълните държавни почести, отдадени на Борис Елцин, предава Ройтерс.

Горбачов не успя да предотврати разпада на Съветския съюз и бе недолюбван сред своите заради хаоса, който отприщи "перестройката", но бе идеологизиран на Запад, защото позволи на Източна Европа да избяга от комунистически контрол.

Голямата зала, в близост до Кремъл, обичайно е мястото, където руснаците се прощават с лидерите си: Владимир Илич Ленин, Йосиф Сталин и Леонид Брежнев. Горбачов ще получи почетен военен караул - но погребението му няма да е държавно.

В четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви пред репортери, че церемонията на Горбачов ще има "елементи" на държавно погребение и че държавата помага за организирането й.

Въпреки това, ще бъде подчертан контраста с погребението на Елцин. Когато Елцин почина през 2007 г., Путин обяви ден на национален траур и заедно със световните лидери присъства на грандиозно държавно погребение в московската катедрала Христос Спасител.

Пет години след като пое властта през 2000 г., Путин нарече разпадането на Съветския съюз "най-голямата геополитическа катастрофа на 20-ти век".

Фондацията на Горбачов съобщи, че погребението на 3 септември ще започне в 12 часа на обяд (времето съвпада с българското), а не в 10 сутринта, както беше обявено по-рано.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети