Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Путин: Плащането по доставките на газ - само в рубли

Свят

Путин: Плащането по доставките на газ - само в рубли

Путин: Плащането по доставките на газ - само в рубли - Tribune.bg
Снимка:

Това се отнася за държавите от „неприятелския” списък

Русия отказва да приема от окачествените от нея страни като „неприятелски“ плащания за доставки на природен газ в чуждестранна валута, включително долари и евро, и ще премине към плащания в рубли. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с правителството, цитиран от ТАСС.

„Реших в най-кратки срокове да приложа набор от мерки за прехвърляне на плащането - нека започнем с това - за нашия природен газ, доставян на така наречените неприятелски страни, в руски рубли“, посочи той.

Затова, обясни Путин, се планира Русия да се откаже от всички „компрометирани“ валути при такива плащания.

Президентът отбеляза, че Русия ще продължи да доставя газ на други страни в съответствие с обемите и цените, определени в сключените по-рано договори.

„Бих искал да подчертая, че Русия безусловно ще продължи да доставя природен газ в съответствие с обемите и цените, както и с принципите на ценообразуване, определени в сключените по-рано договори“, каза той.

Президентът добави, че чуждестранните потребители трябва да могат да извършват необходимите операции, след като Русия конвертира в рубли плащанията за газ от неприятелски страни. Държавният глава подчерта, че бъдещите промени в газовите договори с неприятелските държави ще засегнат само валутата на плащане - тя ще бъде променена на руска рубла.

„Искам от правителството да предостави съответна директива на „Газпром“ да направи промени в съществуващите договори. В същото време на всички чуждестранни потребители трябва да се даде възможност да извършват необходимите трансакции“, нареди Путин.

Руското правителство одобри списък на чужди държави и територии, които „извършват неприятелски действия срещу Русия“ на 6 март.

Ето и целия списък:

Австралия,  Великобритания,  страните от ЕС,  Исландия, Канада, Лихтенщайн, Монако, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея, Сан Марино, Сингапур, САЩ, Тайван, Украйна, Черна гора, Швейцария, Япония

Според документа, руските граждани и компании, които имат задължения в чуждестранна валута към чуждестранни кредитори от списъка на недружелюбните държави, ще могат да се разплащат по тях в рубли. Освен това всички сделки на руски фирми с граждани и компании в изброените по-горе държави, ще бъдат одобрявани от правителствена комисия за контрол на чуждестранните инвестиции.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати