Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Путин призна независимостта на Херсонска и Запорожка област

Свят

Путин призна независимостта на Херсонска и Запорожка област

Путин призна независимостта на Херсонска и Запорожка област - Tribune.bg
Снимка:

Руският президент Владимир Путин подписа укази, с които признава независимостта на Херсонска и Запорожка област, предаде Ройтерс.

В двете украински области бяха организираха референдуми за присъединяване към Русия, като властите, поставени от Москва в двете области, заявиха, че мнозинството от населението на всяка една от тях е подкрепило влизането в състава на Руската федерация.

За да бъдат присъединени Херсонска и Запорожка област към Русия, по логиката на Кремъл, е необходимо първо те да бъдат признати за независими субекти на международното право.

Именo затова са необходими и указите, които е подписал руският лидер. С тяхното подписване Русия признава Херсонска и Запорожка област за независими държави.

ТАСС пояснява, че независимостта на т.нар. Донецка и Луганска народни републики е била призната през февруари, а Ройтерс допълва, че указите са междинна стъпка преди регионите да бъдат обявени за част от Русия.

По-късно се очаква Путин да подпише договорите за присъединяване към Русия на части от четирите украински области, където Москва проведе референдуми.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати