Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Разнобой в Хърватия: Пленкович се извини на Украйна за думите на президента

Свят

Разнобой в Хърватия: Пленкович се извини на Украйна за думите на президента

Разнобой в Хърватия: Пленкович се извини на Украйна за думите на президента - Tribune.bg
Снимка:

Хърватският премиер Андрей Пленкович се извини на Украйна за изявлението на президента Зоран Миланович, че била една от най-корумпираните страни, и отхвърли неговите изявления, че ще изтегли хърватските войници от Украйна, а още повече че в страната изобщо няма хърватски войници, съобщават хърватските медии. Миланович заяви вчера, при посещението си в една фабрика, че Хърватия няма никаква връзка с конфликта в Украйна и ако този конфликт ескалира, ще изтегли всички свои войници оттам. Изявлението му бе показано по хърватската телевизия.

Доколкото знам, няма хърватски войници в Украйна, заяви премиерът Пленкович, добавяйки, че контингентът на хърватската армия, който се намира в Полша, неотдавна се е върнал в Хърватия. Политиката на Хърватия е на деескалация на напрежението, възпрепятстване на възможен конфликт, подкрепа за териториалния интегритет и суверенитет на Украйна, каза хърватският премиер. Факта, че хърватската армия няма войници в Украйна, потвърди и хърватският министър на отбраната Марио Баножич.

Външният министър Гордан Гърлич Радман на свой ред заяви, че "президентът говори от свое име, а не от името на Хърватия" и думите му нямат никаква връзка с позицията на правителството. "Били сме и оставаме верен член на НАТО. Всичко, което правим, го правим в договор с партньорите ни. В такива времена е особено важно да проявим солидарност между партньорите и Хърватия ще прави това в ЕС и НАТО", добави Гърлич Радман.

Президентът Миланович заяви вчера: "Хърватия няма да изпраща войници в случай на ескалация /на конфликта в Украйна/. Напротив, ще отзове всичките си военни, до последния хърватски войник", и добави, че има и други начини да се запази напълно "или 99 на сто" от територията на Украйна и да й се помогне икономически, съобщава хърватският информационен сайт Индекс.  


Топ новини

виж още