Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Референдумът в Румъния се провали

Свят

Референдумът в Румъния се провали

Референдумът в Румъния се провали - Tribune.bg
Снимка:

Дефиницията за семейство няма да се променя

Референдумът в Румъния за промяна на дефиницията „семейство“ не успя. До избирателните урни в двата дни на допитването отидоха 20.4%. За да бе признат за валиден, в референдума трябваше да вземат участие 30% от имащите право на глас.

Допитването бе за промяна на Конституцията, където е записано, че бракът е съюз между съпрузи. Предлагаше се тази дефиниция да се промени и да се запише в основния закон на страната, че семейството е съюз между мъж и жена.

Срещу промяната се обявиха различни активисти, както и гей обществото в страната. Според тях целта на промяната бе именно да се направи невъзможна легализацията на еднополовите бракове.

Експерти обаче коментират, че резултатът от референдума няма голямо значение, тъй като и в момента законът в Румъния забранява еднополовите бракове.

Допитването бе подкрепено както от църквата в страната, така и от управляващите. Вече се чуха и призиви за оставка. От опозиционната партия „Спаси Румъния“ разкритикуваха правителството, че е изхарчило 40 млн. евро на вятъра и поискаха незабавно оттеглянето му от властта.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати