Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Роберта Мецола от ЕНП е новият председател на Европейския парламент

Свят

Роберта Мецола от ЕНП е новият председател на Европейския парламент

Роберта Мецола от ЕНП е новият председател на Европейския парламент - Tribune.bg
Снимка:

Навръх рождения ѝ ден малтийката стана най-младият шеф на институцията

Европейският парламент избра Роберта Мецола от Европейската народна партия (ЕНП) за председател на институцията до изборите за евродепутати през 2024 година.

Мецола, която досега беше зам.-председател на ЕП, навършва днес 43 години. Навръх рождения ѝ ден малтийката стана най-младият шеф на институцията с голямо мнозинство. Тя получи 458 гласа от 616 подадени гласа, което е 74 процента на първия тур на гласуване. Съгласно правилата, спечелилият кандидат трябва да получи абсолютно мнозинство от подадените гласове.

В обръщение към Парламента веднага след гласуването, Мецола заяви: "Първото нещо, което бих искала да направя като председател, е да се замисля за наследството на Давид Сасоли: той беше борец, бореше се за Европа и за нас, за този Парламент. [...] Като председател ще отдам почит на Давид Сасоли, като винаги отстоявам Европа, нашите общи ценности - демокрация, достойнство, справедливост, солидарност, равенство, върховенство на закона и основни права".

"Искам хората да си възвърнат вярата и ентусиазма за нашия проект. [...] Скъпи европейци, през следващите години хората в цяла Европа ще очакват от нашата институция лидерство и насока, докато други ще продължат да подлагат на изпитание границите на нашите демократични ценности и европейски принципи. Трябва да дадем отпор на антиевропейския наратив, който се налага толкова лесно и бързо. Дезинформацията, допълнително засилена по време на пандемията, подхранва цинизма и евтините решения на национализма, авторитаризма, протекционизма и изолационизма", добави тя.

Председателят Мецола подчерта, че "Европа е точно обратното. Тя означава да се застъпваме един за друг, да сближим нашите народи. Тя означава всички ние да защитаваме онези принципи на майките и бащите основатели, които ни изведоха от пепелищата на войната и холокоста към мира, надеждата и просперитета. Преди 22 години Никол Фонтейн беше избрана 20 години след Симон Вейл. Няма да минат още две десетилетия, докато следващата жена заеме този пост“, каза тя.

Коя е Роберта Мецола?

Яростен поддръжник на ЕС. Избрана е за първи път за член на Европейския парламент през 2013 г., представляващ националистическата партия в Малта. Тя беше избрана за първи вицепрезидент на Европейския парламент през ноември 2020 г.

Мецола е адвокат по професия, майка на четирима сина.

У нас тя е добре позната - известна като защитничка на доскорошния премиер Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ също е от ЕНП.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати