Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия е категорична, че не иска война с Украйна

Свят

Русия е категорична, че не иска война с Украйна

Русия е категорична, че не иска война с Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Русия смята за неприемлива дори мисълта за започване на война с Украйна, заяви на брифинг Алексей Зайцев, представителят на руското външно министерство, цитиран от ТАСС.

„Ние вече нееднократно сме заявявали, че нашата страна не се готви да напада никого. Смятаме за неприемлива дори мисълта за война между нашите народи”, каза той.

Зайцев обясни, че Русия разчита страните от НАТО да се въздържат от намеса във вътрешните работи на Украйна. „Разчитаме, че страните от НАТО ще престанат да раздухват конфликта в Източна Украйна, ще се въздържат от намеса във вътрешните работи на тази страна, което ще позволи на преговарящите в Украйна да решат съществуващите между тях разногласия в директен диалог помежду си”, каза представителят на руското външно министерство.

Във връзка с казаното от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че е възможно засилване присъствието на войски на пакта на източния му фланг, Зайцев коментира, че това създава неблагоприятна обстановка за преговорите по гаранциите за сигурността. Такива изказвания „потвърждават, че обичайна практика на Алианса стана засилване на позициите му на преговори, използвайки военен потенциал”, каза той.

Зайцев повтори искането на Москва за изтегляне на силите на НАТО от Източна Европа, което, според неговите думи, би намалило военното напрежение в Европа.

„Ясно е, че военното напрежение в Европа ще намалее, ако НАТО изтегли силите си от източноевропейските държави. Така че ние призоваваме, това е един от ключовите моменти от нашите предложения към НАТО за гаранции за сигурност”, посочи той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети