Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия каза „Не“ на САЩ, настояват НАТО да спре разширяването на Изток

Свят

Русия каза „Не“ на САЩ, настояват НАТО да спре разширяването на Изток

Русия каза Не на САЩ, настояват НАТО да спре разширяването на Изток - Tribune.bg
Снимка:

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в американския отговор на поисканите от Москва гаранции за сигурността няма положителен отговор на най-важното безпокойство, но е възможно преговорите да се придвижат напред по други въпроси.

„По главния въпрос… няма позитивна реакция. Главният въпрос е нашата твърда позиция за недопускане на по-нататъшно разширяване на НАТО на изток и разполагане на настъпателни оръжия, които могат да застрашат територията на Русия“, посочва Лавров.

В позицията му, огласена на сайта на руското външно министерство в отговор на журналистически въпрос, се посочва в американския отговор „има реакция, позволяваща да се разчита на начало на сериозни разговори, но по второстепенни въпроси“.

Лавров заяви още, че получените отговори от САЩ и НАТО продължават да се проучват. По отношение на американския той отбеляза, че от Вашингтон са поискали той да остане конфиденциален, но „няма съмнения, че в скоро време той ще „изтече“.

Руският първи дипломат посочи, че двата отговора се разглеждат в комплекс и след междуведомствено съгласуване ще бъдат докладвани на президента Владимир Путин, който ще вземе решение за по-нататъшни стъпки.

В разговор по телефона късно в сряда китайският външен министър Ван И е казал на американския държавен секретар Антъни Блинкен, че „рационалните безпокойства на Русия в сферата на сигурността трябва да бъдат възприети сериозно и да се урегулират“.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Русия, САЩ, НАТО
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати