Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия и Украйна си размениха 200 военнопленници след посредничеството на Турция

Свят

Русия и Украйна си размениха 200 военнопленници след посредничеството на Турция

Русия и Украйна си размениха снощи 200 военнопленници с посредничеството на Турция и дипломатическите усилия с лидерите на страните, съобщи президентът на югозападната ни съседка е Реджеп Тайип Ердоган като определи това като „важна стъпка“ към прекратяване на войната между двете страни.

Той отбеляза, че усилията за установяване на мир между Русия и Украйна продължават.

Ердоган благодари на колегите си, руския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски, като добави:

„Бих искал да благодаря и на всички мои приятели, които допринесоха за този процес“, цитира думите му вестник „Сабах”.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън приветства в Twitter размяната, като заяви:

„Това е много важно: Тази размяна, която се осъществи в резултат на интензивната дипломатическа дейност на нашия президент, е един от най-важните резултати от мирната дипломация, провеждана от нашата страна. Турция винаги подкрепя мира.“

Преди това Ердоган каза и на Путин, и на Зеленски, че „няма победител във война, която завършва със смъртта на хора“, посочва още изданието.

От началото на войната през февруари Анкара следва балансирана политика между Русия и Украйна и предпочита да изслуша двамата президенти на масата за преговори в Турция, подчерта президентът.

В ежедневното си обръщение Зеленски заяви, че Русия е получила 55 пленници, включително Виктор Медведчук, бивш украински депутат и съюзник на Путин, обвинен в държавна измяна.

Размяната е най-големият обмен между враждуващите страни от началото на руската инвазия през февруари.

По-рано в сряда 10 военнопленници от страни, сред които САЩ и Великобритания, бяха прехвърлени в Саудитска Арабия като част от размяната между Москва и Киев, каза Зеленски.

„Успяхме да освободим 215 души“, съобщи по телевизията ръководителят на кабинета на Зеленски Андрий Ермак.

Украинският президент заяви, че петима военни командири, включително ръководителите на отбраната на стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол, са били отведени в Турция в рамките на операция, подготвена предварително и съгласувана с Ердоган.

Освободените затворници ще останат в Турция „при пълна сигурност и в комфортни условия“ до края на войната, добави Зеленски.

Междувременно Ердоган отпътува за Турция късно в сряда, след като взе участие в Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Ердоган направи обръщение към 77-ата сесия на Общото събрание на ООН на 20 септември. Сесията ще продължи до 26 септември под мотото „Преломен момент: трансформационни решения на взаимосвързани предизвикателства“.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати