Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия може да освободи украинските моряци

Свят

Русия може да освободи украинските моряци

Снимка:

Иска обаче размяна на затворници

Още тази година задържаните в Русия украински моряци могат да бъдат освободени. Предвижда се това да стане при размяна на затворници с Украйна, пише руското издание „Известия“. Според високопоставени източници от Кремъл размяната ще стане след провеждането на президентските избори в Украйна, които са насрочени за март месец.

24-мата украински моряци ще бъдат върнати на Киев, но първо ще бъдат съдени в Русия, пише още изданието.

„Размяната на затворници между Русия и Украйна в обозримо бъдеще е съвсем реален, убеден е председателят на комисията за Общността на независимите държави, евразийската интеграция и връзките с руснаците в чужбина Леонид Калашников. Според него подобен процес е възможен дори ако отношенията на двете държави са в криза. Освен това не е нужно да се водят преговори директно с украинския президент Петро Порошенко, като имало хора, които уреждали подобни въпроси.

За Украйна е жизненоважно да върне моряците си у дома. Страната е подкрепяна и от ЕС и САЩ по този въпрос. През декември месец Киев обяви, че държи 300 руснаци, които е готов да размени с Москва.

Украинските моряци бяха задържани на 25 ноември в Азовско море. Тогава Русия откри огън срещу три украински плавателни съда и ги задържа, като ги обвини, че са нарушили териториалните ѝ води, Киев отрича и обвинява Москва в поредна проява на агресия.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив