Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия продължава струпването на военна техника до Украйна

Свят

Русия продължава струпването на военна техника до Украйна

Русия продължава струпването на военна техника до Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Нови сателитни снимки показват, че Русия е продължила да натрупва силите си в анексирания Крим и близо до Украйна - като същевременно притиска Съединените щати за преговори за гаранции за сигурност, съобщават "Ройтерс" и ЕйБиСи.

Изображенията, заснети от базираната в САЩ компания Maxar Technologies са в процес на проверка.

Кремъл повтаря, че си запазва правото да придвижва собствените си сили на руска територия, както намери за добре и че западните страни извършват провокативни военни маневри близо до границите си.

Лидерите на САЩ, Европа и Украйна обвиниха Русия, че от октомври отново натрупва войски близо до границата с Украйна.

Това последва по-ранно кратко натрупване през април, когато Maxar също пусна изображения.

Президентът на САЩ Джо Байдън и други световни лидери казват, че Русия изглежда обмисля атака срещу Украйна още следващия месец - нещо, което Москва многократно отрича.

Публикуваните изображения показват база в Крим, която Русия анексира от Украйна през 2014 г., пълна със стотици бронирани превозни средства и танкове.

Сателитно изображение на Maxar на същата база през октомври показва, че базата е полупразна. В руския гарнизон е пристигнало ново подразделение на ниво бригада.

пристигнали са няколкостотин бронирани превозни средства, включващи бойни машини на пехотата от серия БМП, танкове, самоходна артилерия и средства за противовъздушна отбрана.

"През последния месец нашите сателитни изображения с висока разделителна способност са наблюдавали редица нови руски разгръщания в Крим, както и в няколко тренировъчни зони в Западна Русия по периферията на границата с Украйна".

В него се посочва повишена активност на три обекта в Крим и на пет обекта в Западна Русия, особено в Елня и Солоти.  


Топ новини

виж още