Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Само за два дни над 140 руски дипломати са изгонени от страни от ЕС

Свят

Само за два дни над 140 руски дипломати са изгонени от страни от ЕС

Само за два дни над 140 руски дипломати са изгонени от страни от ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Испания Италия, Дания и Швеция се присъединиха към стани  от ЕС, които изгониха руски дипломати заради войната в Украйна, като за последните 48 часа бяха експулсирани повече от 120 души.

Експулсирането идва на фона на международното възмущение от убийствата в град Буча, близо до Киев, където през уикенда бяха открити десетки тела.

Испанското правителство реши да изгони 25 дипломати от руското посолство в кралството. Това съобщи на пресконференция испанският външен министър Хосе Мануел Албарес.

Той заяви, че ще им бъде даден срок от няколко дни да напуснат страната.

„Експулсирахме 30 руски дипломати от съображения за националната сигурност", заяви италианският външен министър Луиджи ди Майо.

Малко по-рано Дания обяви, че гони 15 руски „разузнавачи“, обвинени в шпионаж на нейна територия. Правителството осъди това, което нарече „бруталност на Русия срещу украински цивилни граждани в Буча“.

„Днес външното министерство реши да изгони трима руски дипломати, които не работят в Швеция в съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения", заяви външният министър на Швеция.

В понеделник вечерта френското външно министерство съобщи, че възнамерява да експулсира група дипломати от страната. По данни на канала в руското посолство работят 35 души. Руското външно министерство вече обяви, че ще отговори на този демарш на френската страна. По-рано в понеделник руският посланик в Берлин беше извикан в германското външно министерство, където му беше съобщено, че 40 членове на руската дипломатическа мисия са били експулсирани.

На този фон Руските власти отхвърлиха обвиненията за убийства на цивилни в Буча и на други места в близост до столицата, като днес министерството на отбраната на страната заяви, че те са инсценирани от Украйна.

Според данни на АФП страните от Европейския съюз са изгонили повече от 230 руски дипломати, откакто Москва нахлу в Украйна на 24 февруари.

Като реципрочна мярка на 29 март Русия заяви, че експулсира 10 дипломати от Латвия, Литва и Естония. Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко заяви днес, че е „ясно, че това е предварително координирана кампания“ и че Москва „разбира се, ще предприеме ответни мерки“.

На този фон ЕС  предложи да изпрати следователи, които да съберат доказателства, а президентът на САЩ Джо Байдън призова за „съдебен процес за военни престъпления“.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати