Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Сърбия поиска помощ Турция за снабдяване с ток през зимата

Свят

Сърбия поиска помощ Турция за снабдяване с ток през зимата

Сърбия поиска помощ Турция за снабдяване с ток през зимата - Tribune.bg
Снимка:

Сръбският президент Александър Вучич помоли турският си колега Реджеп Ердоган за помощ в снабдяването на Сърбия с ток през зимата, за да може азербайджански ток през България да се транспортира в Сърбия, за да се осигурят количества електрическа енергия, които не достигат. Това стана ясно, след срещата между двамата държавници в Белград.

Пред журналистите Вучич заяви, че заедно с колегата си са обсъдили „всички важни въпроси - за развитието на сътрудничеството, за ситуацията в Украйна, за енергетиката“.

На съвместна пресконференция с Ердоган Вучич изтъкна, че Сърбия е заинтересована да купи турски безпилотни летателни апарати "Байрактар" и се надява, че ще успее да направи това през 2023 година, допълва БТА.

От своя страна Ердоган оцени, че отношенията между Турция и Сърбия са на отлично ниво и посочи, че Турция е готова да подкрепи диалога между Белград и Прищина по всеки възможен начин, за да се постигне решение.

Говорейки за ситуацията в Украйна, Ердоган заяви, че Турция винаги е следвала политика на равновесие между Русия и Украйна и ще продължи да прави това и в предстоящия период.

Сръбският президент изтъкна, че отношенията между Сърбия и Турция са на най-високото си ниво в модерната история на двете страни, търговският обмен е достигнал почти 2,5 милиарда евро, а турски компании дават работа на почти 10 000 души в Сърбия.

Реджеп Ердоган е на двудневно посещение в Сърбия. Визитата му е част от вторият етап от балканската му обиколка в три държави.

Във вторник Ердоган започна балканската си обиколка в три държави с посещение в Босна и Херцеговина. Последната му спирка ще бъде Хърватия в четвъртък.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети