Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Сърбия преговаря с Русия за нов газов договор

Свят

Сърбия преговаря с Русия за нов газов договор

Сърбия преговаря с Русия за нов газов договор - Tribune.bg
Снимка:

Сърбия започна преговори с Русия за нов договор за доставка на газ на ниво държавни компании и очаква да получи цена, значително по-ниска от сегашната пазарна цена от 950 щатски долара за 1000 куб. м, заяви вицепремиерът и министър на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович.

Настоящият договор между „Сърбиягаз“ и „Газпром“ за доставка на 6 млн. куб. м газ на ден от Русия за Сърбия на цена 270 долара за хиляда куб. м изтича на 31 май. Сръбските власти съобщиха, че следващият договор с руската страна се планира да бъде подписан за 10 години.

„Преговорите между „Сърбиягаз“ и „Газпром“ за нов договор за доставка на газ започнаха на ниво компании, Министерството на енергетиката не участва в тях. Това не са лесни преговори. Според нашите изчисления цената няма да остане на 270 долара за хиляда кубически метра, но определено ще бъде по-ниска, доста под сегашната пазарна цена от 950 долара", каза Михайлович на конференция на тема "Възобновяеми енергийни източници - възможности за Сърбия и Израел", проведена в Търговската камара на Сърбия.

Ръководителят на сръбското министерство на енергетиката повтори, че очаква строителството на интерконектора - газопровода, който ще свързва Ниш и Димитровград с България, да приключи през септември 2023 г.

„Тази година трябва да закупим количествата гръцки втечнен природен газ, също и по маршрута през България, за да сме готови да получаваме поне 40% от газа от други доставчици, не само от Руската федерация, но и от други държави", посочи сръбският министър на енергетиката.

Сръбският президент Александър Вучич заяви по-рано, че Сърбия е готова в бъдеще да купува големи количества втечнен природен газ (LNG) от терминал в Гърция, чиято церемония по откриването на строителството се състоя на 3 май в северното гръцко пристанище Александруполис в присъствието на лидери на балканските страни и ЕС. Изграждането на плаваща станция за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) се разглежда като проект, който ще доведе до намаляване на зависимостта на ЕС от руския газ.

 


Топ новини

виж още
Актуална тема