Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. САЩ и Филипините започват най-голямото си военно учение досега

Свят

САЩ и Филипините започват най-голямото си военно учение досега

САЩ и Филипините започват най-голямото си военно учение досега - Tribune.bg
Снимка:

Филипините и Съединените щати започнаха най-мащабните в историята си съвместни военни учения, сигнализирайки за задълбочаване на връзките в областта на отбраната при новото напрежение, появило се в спорното Южнокитайско море.

Военните игри са последните под ръководството на президента Родриго Дутерте, който преди това заплаши да отмени ученията и да прекрати ключово военно споразумение с дългогодишния си съюзник САЩ, тъй като се ориентира към Китай.

Близо 9 000 филипински и американски войници участват в 12-дневното обучение на главния остров Лусон, което обикновено е ежегодно, но беше отменено или съкратено заради пандемията от коронавирус.

Началникът на филипинската армия генерал Андрес Сентино заяви на церемонията по откриването в Манила, че най-големият кръг от военните учения Баликатан отразява "задълбочаващия се съюз" между двете страни.

Американският генерал-майор Джей Баргерън заяви, че "приятелството и доверието" между двете въоръжени сили ще им позволи "да постигнат заедно успех в целия спектър на военните операции".

Ученията обхващат морската сигурност, амфибийните операции, тренировките с бойна стрелба, борбата с тероризма и хуманитарната помощ, както и справяне с последствията от бедствия.

Неотдавнашните военни маневри между двете държави бяха съсредоточени върху потенциалния конфликт в Южнокитайско море, за което Пекин има почти изцяло териториални претенции.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети