Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. САЩ връщат полетите до Куба

Свят

САЩ връщат полетите до Куба

САЩ връщат полетите до Куба - Tribune.bg
Снимка:

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън отмени въведените от предшественика му Доналд Тръмп ограничения, свързани с полетите до и от Куба. Това става ясно от публикувано решение на Министерството на транспорта на САЩ.

В него се отбелязва, че държавният секретар Антъни Блинкен се е обърнал към министерството с искане „да бъдат отменени всички ограничения за гражданската авиация между САЩ и Куба”, въведени през октомври 2019, януари 2020 и август 2020 г. Според американския първи дипломат, такава стъпка е необходима в рамките на „мерките в подкрепа на кубинския народ, обявени на 16 май, както и в интерес на външната политика на Съединените щати”.

През октомври 2019 г. Вашингтон забрани полетите до Куба (с изключение на Хавана) на американски авиокомпании, които извършват редовни, а не чартърни полети. По-късно, през януари 2020 г., тези ограничения бяха разширени и американските власти забраниха на американските авиокомпании да извършват чартърни полети до всички кубински летища, с изключение на Хавана. Същевременно бяха наложени ограничения на броя на чартърните полети до кубинската столица. А през август 2020 г. Вашингтон обяви решение да забрани почти всички чартърни полети до Куба.

На 16 май 2022 г. Държавният департамент обяви решение за премахване на ограниченията върху паричните преводи за кубинските семейства, за разрешаване на изпращането на парични средства "в подкрепа на независими предприемачи" и частния сектор, както и за увеличаване на персонала на посолството в Хавана с цел активизиране на усилията за издаване на визи. Министерството на външните работи на Куба определи решението като стъпка в правилната посока. 

 


Топ новини

виж още
Актуална тема