Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Северна Италия е пред икономическа катастрофа заради сушата

Свят

Северна Италия е пред икономическа катастрофа заради сушата

Северна Италия е пред икономическа катастрофа заради сушата - Tribune.bg
Снимка:

Районът на Северна Италия, по поречието на река По, е пред икономическа катастрофа, ако и тази година се задържи сушата както през миналото лято, пише в блога си икономическият репортер Апостол Апостолов. По оценка на експерти към този момент по нищо не личи, че картината това лято ще е по различна.

В подкрепа на негативната оценка са и снимките на туристи, които показват как хората се разхождат по дъното на езерота Гарда. Обикновено до острова в езерото се стига с лодка.

"Тъй като нивото на водата сега е с близо половин метър по-ниско може да се стигне и по пясъчна ивица", разказва в репортаж и нидерландската телевизия NOS.

Местните споделят пред екипа на медията, че не си спомнят нивото на езерото да е било някога толкова ниско през февруари.

Италианското правителство също обсъжда сушата, която заплашва да има опустошителни последици, особено в Северна Италия.

"През тази зима е паднал изключително малко сняг, а перспективите това да се случи следващите месеци не са много обнадеждаващи. Алпите и тази година страдат от снежен дефицит", отбелязва климатологът Масимилиано Паки за Corriere della Sera.

За да се възстанови нивото на езерото Гарда, например, са необходими 500 милиметра дъжд, еквивалент на петдесет дъждовни дни.

Ситуацията на река По е още по-тревожна. Ще отнеме поне година, преди да се върне към нормалното.

Още едно изключително сухо лято би било икономическа катастрофа. 40% от Брутния вътрешен продукт на Италия зависи пряко или косвено от водата на По.

В плодородния речен басейн не само се отглеждат култури като пшеница и ориз, но и животновъдство - крави, които осигуряват мляко за сиренето пармезан;  прасетата, които се преработват в пармска шунка. Според земеделската организация "Колдирети" сушата е коствала на фермерите над 3 милиарда евро загуби миналата година. Не само фермерите, но и всички жители на района имат причина за безпокойство.

"За най-малко 3,5 милиона италианци питейната вода вече не е очевидна", заяви миналата седмица президентът на италианската компания за питейна вода. Според него между 6 и 15% от италианците живеят в райони, които днес са изложени на тежка или екстремна суша.

Друго притеснение е енергийното снабдяване в Северна Италия. По протежение на По са разположени водноелектрически централи, някои от които трябваше да бъдат затворени за известно време миналата година поради липса на вода. Цяла Италия е 20% зависима от водноелектрическата енергия.

С тези тревожни цифри на масата, част от италианския кабинет провежда извънредни обсъждания. Премиерът Мелони иска да направи план за справяне със сушата в краткосрочен и средносрочен план. Един от плановете е да се назначи национален комисар, на когото да бъдат дадени правомощия във всички случаи, свързани със сушата.

"Това е необходимо, защото въпреки спешността не е възможно бързо да се предприемат драстични мерки. И това, докато има пари. От 4-те милиарда, предназначени за климатични мерки в италианския план за възстановяване на короната, само 300 милиона са отпуснати за проект", каза министър Мусумечи за гражданска защита. Той обясни това с факта, че интересите на различните региони и сектори се различават значително, така че проектите често не се подкрепят от всички заинтересовани страни.

"Възстановяването на годините на стагнация във водния сектор изисква смели и незабавни решения", призова министърът.

Наред с други неща, се разработват планове за големи водни басейни около По, в които могат да се съхраняват дъждовни и разтопени води. Италианската мрежа за питейна вода също спешно се нуждае от подмяна: повече от 30% от водата сега изтича, преди да стигне до чешмата.

През декември беше актуализиран и италианският план за адаптиране към изменението на климата, като бяха предложени 360 действия за борба със сушата, свлачищата и наводненията. Но при липсата на време за провеждането им, италианците основно се надяват на дъждовна пролет в краткосрочен план.Последвайте ни в Google News

 

Етикети Италия, суша, криза
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети