Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Шефът на МААЕ в ООН: Опасно близо сме до ядрена катастрофа в Запорожието

Свят

Шефът на МААЕ в ООН: Опасно близо сме до ядрена катастрофа в Запорожието

Шефът на МААЕ в ООН: Опасно близо сме до ядрена катастрофа в Запорожието - Tribune.bg
Снимка:

"Опасно близо сме до ядрена катастрофа в Запорожието", предупреди генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси. Той разкритикува неотдавнашните атаки срещу украинската атомна електроцентрала, предаде Франс прес.

"Макар за щастие да не предизвикаха радиационен инцидент този път, те значително увеличиха риска в Запорожката АЕЦ, където ядрената безопасност вече е компрометирана. Освен това те създават "опасен прецедент, след като успешно са достигнали защитната конструкция на реактора", уточни ръководителят на агенцията на ООН, изпратила свои експерти на място. Комплексът на Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна, окупиран от март 2022 г. от Русия, е обект от 7 април насам на поредица атаки с дронове, за които Москва и Киев се обвиняват взаимно.

"Двете години война се отразяват тежко на сигурността на Запорожката централа. Всеки един от седемте стълба на МААЕ за ядрена безопасност и сигурност бяха компрометирани. Не можем да стоим безучастно и да чакаме една последна капка да наклони намиращата се в крехко равновесие везна", отбеляза Гроси. Той отбеляза, че шестте реактора на централата се намират в режим "студено спиране", като последният блок е поставен в такъв режим преди два дни по препоръка на МААЕ.

"Потенциалният риск от голяма ядрена авария остава съвсем реален", подчерта Гроси, цитиран от ТАСС.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Запорожие
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети