Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Шолц иска от Киев дефиниция за мир

Свят

Шолц иска от Киев дефиниция за мир

Шолц иска от Киев дефиниция за мир - Tribune.bg
Снимка:

Германия не може повече да изпраща оръжия за Украйна

„Германия се опитва да избегне намесата на НАТО в бойните действия в Украйна, трябва да се опитаме да постигнем деескалация. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в интервю, публикувано в списание Der Spiegel.

По думите му, Германия е готова да бъде гарант за Украйна, но е против „наложения мир" Шолц отбеляза, че „властите в Киев трябва да формулират условията за мир, никой няма да го направи вместо тях". Освен това германският канцлер отбеляза, че "въвеждането на зона, забранена за полети, ще направи НАТО страна във войната", съобщава ТАСС.

„Въвеждането на зона, забранена за полети, би направила НАТО страна във войната. Дадох клетва. Отдавна казах, че трябва да направим всичко възможно, за да избегнем пряка военна конфронтация между НАТО и добре въоръжена страна като Русия, която също има ядрени оръжия. Правя всичко, за да предотвратя ескалация, водеща до трета световна война. Не трябва да има ядрена война", категоричен е Шолц.

За въоръжените сили на Германия ще бъде трудно да доставят на Украйна повече оръжия от собствените си запаси, проверяват се всички възможности, каза германският канцлер. По думите му, „възможностите на Бундесвера за доставки от собствения си арсенал е до голяма степен изчерпан“.

Освен това, добави канцлера, Германия помни задълженията си в рамките на НАТО и "необходимостта от защита на територията на Алианса по всяко време". "Това е трудно решение, което ние и нашите партньори трябва да вземем. Заплахата за територията на НАТО от Русия остава. Това чуваме от партньорите в Балтийските страни, които искат засилено присъствие на Бундесвера", добави Шолц.

Германия е готова да бъде гарант за сигурността на Украйна, но самата Украйна трябва да може да се защити в бъдеще и да определи условията за мир с Русия, заяви също германският канцлер Олаф Шолц. „Нужно е примирие, руските войски трябва да бъдат изтеглени. Нужно е мирно споразумение, което ще позволи на Украйна да се защитава в бъдеще. Ние ще оборудваме Украйна по такъв начин, че нейната сигурност да бъде гарантирана. И ние сме на разположение като страна гарант", каза германският канцлер.

Шолц подчерта също, че рязкото ембарго на руския газ ще навреди на икономиката на Германия и Европа. Германският канцлер изрази желанието си „да избегне сериозна икономическа криза, загубата на милиони работни места и затварянето на фабрики, които никога няма да отворят отново“. "Първо, изобщо не виждам, как газовото ембарго ще спре войната", каза той. "Второ, вие говорите така, сякаш печелим пари от това. Но въпросът е, че искаме да избегнем сериозна икономическа криза, загубата на милиони работни места и фабрики, които никога няма да се отворят отново. Това би имало сериозни последици за страната ни, за цяла Европа". Според него това ще се отрази сериозно и на финансирането на възстановяването на Украйна. "Трябва да кажа: не можем да допуснем това", каза той.

Ден по-рано германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт заяви, че Германия не може да доставя тежки оръжия на Украйна от собствените си запаси на Бундесвера. Тя обясни, че именно поради тази причина е необходимо да се организира т. нар. кръгов обмен с партньори от Европейския съюз и НАТО. Тя включва доставка на оръжия за Украйна от други страни, които Германия по-късно ще може да замени. Освен това, според министъра, може да се доставя оборудване съветско производство. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати