Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Шпионажът обсебва света: Компании следят работещите от вкъщи с изкуствен интелект

Свят

Шпионажът обсебва света: Компании следят работещите от вкъщи с изкуствен интелект

Шпионажът обсебва света: Компании следят работещите от вкъщи с изкуствен интелект - Tribune.bg
Снимка:

Компании използват изкуствен интелект за наблюдение на служители, работещи от дома. Тази практика се е увеличила по време на пандемията. За това алармира един от най-големите синдикати в Европа - Европейската конфедерация на профсъюзите

Според данните компаниите са въвели алгоритми в онлайн работата. По-късно обаче са били въведени и използвани, за да проследяват начина на работа на работниците. Следила са за това колко дълго работят или колко пъти е използвана клавиатурата. Според синдикатите това е неправомерно наблюдение. Експерти в разработването на алгоритми казват, че все по-често се изисква от тях да правят подобни конфигурации.

Преди няколко месеца в САЩ беше установено, че 55 на сто от мениджърите по човешки ресурси вече използват прогнозни алгоритми при новите служители.

Монетата обаче има две страни. В случая може да означава, че системите с изкуствен интелект помагат за намаляване на предубежденията, които могат да имат работодателите, но същия момент могат да създадат нови форми на дискриминация. Всичко опира до това с каква цел се въвеждат въпросните.

А само преди няколко дни стана ясно, че в световен мащаб е използван разработен софтуеър за следене. Оказа се, че над 50 000 телефонни номера по цял свят са били хакнати и подслушвани без дори ползвателите им да подозират, че в тях е инсталирана такава проложение. Аферата „Пегас“ дори не е първият случай на електронен шпионаж, но на практика доказва колко сме лесни дигитално проникване.

Специалистите по киберсигурност обясниха, че шпионският софтуер може да заобиколи криптирането, което защитава данните, изпратени през интернет и така някой, някъде разполага с цялата ни лична информация. И „Пегас“ е разработен за откриване и наблюдение на терористи с цел да бъдат „обезвредени“. В един момент обаче се оказва, че тя може да се използва и с други цели и под обсада на софтуеъра да се окажат различни от престъпниците личности.

Пегас“ е най-известният продукт на NSO. Той може да бъде инсталиран дистанционно, без да е необходимо някога да се отваря документ или връзка към уебсайт. Той разкрива всичко на клиентите на NSO, които го контролират - текстови съобщения, снимки, имейли, видеоклипове, списъци с контакти - и може да записва телефонни обаждания. Той може също така тайно да включи микрофона и камерите на телефона, за да създава нови записи.

Правозащитната организация Amnesty International обаче документира подробно как е проследила компрометирани смартфони до NSO Group. Citizen Lab, канадска организация за сигурност в Университета в Торонто, заяви, че независимо е потвърдила заключенията на Amnesty International след проучване на данните за бекъп на телефони.

Правозащитната организация дори пусна програма с отворен код, наречена MVT (Mobile Verification Toolkit). Тя е създадена, за да открива следи от „Пегас“. Софтуерът работи на персонален компютър и анализира данни като архивни файлове, експортирани от iPhone или телефон с Android.

 


Топ новини

виж още
Актуална тема