Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Скандално: Габриел Ескобар обяви, че посолството на САЩ у нас работи по спазване правата на македонското малцинство у нас

Свят

Скандално: Габриел Ескобар обяви, че посолството на САЩ у нас работи по спазване правата на македонското малцинство у нас

Снимка:

„Посолството на САЩ в София работи с българското правителство по исканията за спазване правата на македонското малцинство в България“. Това казва по време на изказване на 12 януари т.г. заместник-помощника на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар пред македонската редакция на „Гласът на Америка“.

Ескобар съобщава още пред медията, че е разговарял с Франция, която от 1 януари пое председателството на ЕС, за възможно по-скорошно начало на присъединителните преговори на Република Северна Македония с ЕС.

„Вече говорихме с Франция. Дадохме ясно да се разбере, че вярваме, че членството в ЕС за всички страни от Западните Балкани е от съществено значение за всички нас. Вярваме, че те са част от Европа, вярваме, че с изпълнението на условията трябва да бъдат все по-интегрирани в ЕС и смятаме, че това ще бъде решение за всички държави. Всяка държава, която е влязла в ЕС, е станала по-демократична, по-просперираща и по-стабилна“, заявява Ескобар. 

Думите му идват в момент преди визитата на премиера Кирил Петков в Скопие. Момент, когато българските институции в лицето на президента Радев, на Министерството на външните работи и институциите трябва да дадат ясен знак, че няма да се търпи натиск.   


Топ новини

виж още

Актуална тема