Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Скопие с нова провокация: Ще бори „българския диктат“ и в Албания

Свят

Скопие с нова провокация: Ще бори „българския диктат“ и в Албания

Скопие с нова провокация: Ще бори българския диктат и в Албания - Tribune.bg
Снимка:

Сдружение на македонци в Албания призова албанското правителство „да защити македонските права и свободи в Албания от българската агресия за денационализацията и асимилация, както и превръщането на македонците в българи“, съобщава БГНЕС.

Бившият кмет на албанското село Пустец Едмонд Темелко от името на Дружество Преспа публикува прокламация, призоваваща за „общомакедонско помирение и обединение в Албания и защита идентичността на македонския народ - името, езика, културата, историята и територията“.

Организацията отхвърля резултатите от преброяването в Албания и го счита за "груб фалшификат, тъй като не отразяват реалния брой на етническите македонци в Албания".

„Продължаваме да твърдим, че в Албания няма "етнически българи", в нито едно преброяване от 1912 до 2023 г. няма нито един „българин" на територията на цялата Албания!“, се казва в прокламацията.

Сдружението призовава кметът на община Пустец и македонците в Албания да отхвърлят всички посещения и всякаква материална помощ от българския посланик в Тирана, правителството в София и различни български фондации, „защото България прави това, за да покаже на света, че македонците в Албания са българи“.

Отправено е искане към Европейския съюз „да вземе мерки“ срещу Република България. Причината била, че София „манипулира македонците в балканските страни, като им дава български паспорти като възможност за емиграция в Западна Европа поради лошата икономическа ситуация в Албания, при условие че подписват писмена декларация, че са „българи“.

По-рано и премиерът Северна Македония Християн Мицкоски обвини „българската пропаганда“ за резултатите от преброяването.

Според официалните данни българското население в Албания е 7057 души - 3691 мъже и 3366 жени.

Обвиненията за фалшификации бяха категорично отхвърлени от директора на Националния статистически институт INSTAT Елза Дули, която каза, че преброяването е било прозрачно и проведено според международните стандарти.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати