Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Скупщината на Косово свали правителството

Свят

Скупщината на Косово свали правителството

Снимка:

Косовският премиер заподозря, че президентът се е договорил да разменя територии със Сърбия

Скупщината на Косово гласува вот недоверие на правителството на премиера Албин Курти. След повече от 11 часа обсъждания снощи, кабинетът падна с 82 гласа „за“, 32 „против“ и един „въздържал се“.

Предложението за сваляне на кабинета дойде от доскорошните им коалиционни партньори от Демократичния съюз на Косово. Посочените мотиви бяха премахване на стопроцентовия данък върху стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина без въвеждане на „реципрочен“ и предполагаемо влошаване на отношенията със САЩ.

Политическата ситуация в Косово е изключително тежка от месеци, а преди дни президентът Хашим Тачи дори призова да се бойкотират мерките на кабинета срещу коронавируса.

Косовският президент призова гражданите да не се подчиняват на мерките на правителството

Според премиера Курти правителството е паднала заради „готово споразумение между Косово и Сърбия за размяна на територии“.

„За да се осъществи този пазарлък на президентите, е необходимо свалянето на правителството. Този пазарлък с правителството, което ръководя, е невъзможен. Той (Хашим Тачи) се опита да обяви извънредно положение, защо не го обяви? Той отиде в Белия дом, за да постигне споразумение, защо не го постигна?“, каза Курти.

„Не съжалявам за това правителство, нито за себе си. Съжалявам хората, гражданите, за това недоверие. На първо място, това оставя хората без тяхното управление, без правителството, за което са гласували. Второ, то оставя страната без реформаторско правителство, за което никой не се съмнява, че се бори с корупцията. И трето, вие искате да оставите хората без правителство в разгара на разпространението на коронавируса в най-важната седмица от нашето справяне с него, което е пример за страните в региона“, заключи Курти.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още