Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Слагат първата табела - Република Северна Македония

Свят

Слагат първата табела - Република Северна Македония

Слагат първата табела - Република Северна Македония - Tribune.bg
Снимка:

Три дни след официалната ратификация на Протокола за членството на Македония в НАТО


Днес на граничния пункт с Гърция „Богородица – Евзони“ от македонска страна ще бъде поставена първата табела с новото име на страната - Република Северна Македония, съобщава БГНЕС.

Първата табела ще е факт три дни след официалната ратификация на Протокола за членството на Македония в НАТО от страна на гръцкия парламент.

Официалната смяна на името ще стане, след като властите в Скопие получат нота от Атина, че Гърция е изпълнила всички ангажименти от Преспанския договор за разрешаване на спора за името.

„В понеделник ще изпратим вербална нота, с която ще информираме, че сме ратифицирали Преспанския договор. След това Република Северна Македония ще информира ООН, но и всички държави, които са я признали под конституционното ѝ име. Оттук нататък страната ще трябва да се нарича по новия начин. Разбира се, след това започва процедурата вътре в страната за смяна на улиците, обектите, документите, които са със старото име“, обясни миналата седмица гръцкият външен министър Йоргос Катругалос.

Поставянето на табелата днес на „Богородица“ е символичен жест и демонстрация на добра воля, съобщават властите в Македония.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати