Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. След Брекзит: В ЕП остават 705 места

Свят

След Брекзит: В ЕП остават 705 места

Снимка:

От общо 73 места на Обединеното кралство – 27 са преразпределени на други държави членки

От 1-ви февруари броят и разпределението на местата в Европейския парламент се променя, а причината е Брекзит.  

След като Великобритания се оттегли официално от ЕС, в  ЕП ще има 705 места, в сравнение с предишните 751 (максималният позволен брой в договорите на ЕС).

От общо 73 места на Обединеното кралство –  27 са преразпределени на други държави членки, като останалите 46 ще бъдат запазени в резерв за възможни бъдещи разширявания на ЕС, посочват от ЕП.

Кои са новите евродепутати?

Всички нови евродепутати бяха избрани по време на европейските избори през май 2019 г. В зависимост от националните правила, някои имена вече бяха потвърдени от съответните държави членки, докато други все още се очаква да бъдат получени от администрацията на ЕП.

Разпределение на местата

Преразпределението на местата гарантира, че нито една страна на ЕС няма да изгуби от това, докато някои държави членки ще получат от едно до пет допълнителни места, за да се компенсира недостатъчното им представителство след демографските развития в тези страни.

Новото разпределение на местата взема предвид размера на населението на държавите членки, както и необходимостта от минимално представителство за европейските граждани в по-малките страни.

Принципът на „регресивна пропорционалност“ означава, че по-малките страни имат по-малко членове на ЕП в сравнение с по-големите държави, но също така, че евродепутатите от по-големите страни представляват повече граждани от техните колеги от по-малките държави.

Брекзит ще засегне и състава на комисиите и междупарламентарните делегации на ЕП.  


Етикети ЕП, места, Брекзит

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още