Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. След 47 години членство: Великобритания напуска Европейския съюз днес

Свят

След 47 години членство: Великобритания напуска Европейския съюз днес

Снимка:

В полунощ българско време Борис Джонсън ще отбележи „зората на нова ера“

След броени часове 47-годишното членство на Великобритания в Европейския съюз (ЕС) ще приключи.

Днес британският премиер Борис Джонсън ще приветства настъпването на „зората на нова ера“ в речта си по повод излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Речта на Борис Джонсън е насрочена за 22 часа по Гринуич или полунощ българско време – един час преди официалното излизане на страната от ЕС. Официалното напускане ще стане в 23 часа по Гринуич или 1 час след полунощ българско време. 

Борис Джонсън ще подчертае, че „Брекзит не е краят, а началото“ и че прекъсването на връзките с останалите 27 страни-членки представлява „момент на истинско национално възраждане и промяна“.

В следващите месеци няма да има съществена промяна. До края на 2020 година е в сила преходен период. В този срок трябва да бъде изготвено търговско споразумение между Лондон и Брюксел.

Денят ще бъде белязан от множество събития. Привърженици на ЕС се очаква да вземат участие в процесия „за сбогуване със съюза“ в 15 часа местно време в централен Лондон. По-късно привържениците на напускането на ЕС ще се съберат на площада пред парламента да отпразнуват настъпването на Брекзит. Правителствените сгради ще бъдат ярко осветени, а знамената на ЕС ще бъдат свалени.

На 23 юни 2016 г. консервативното правителство на Дейвид Камерън провежда референдум за членството на Великобритания в ЕС със следната формулировка на въпроса: „Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?”

В подкрепа на напускането на Евросъюза се обявяват 51, 9 % от гласувалите, а срещу него - 48.1%. Англия и Уелс гласуват за излизане от общността, а Шотландия и Северна Ирландия – за запазване на еврочленството. Превесът на застъпниците на „Брекзит” е повече от един милион гласоподаватели.

Решението на Великобритания да напусне Евросъюза „не означава началото на края“ на ЕС, заяви тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и подчерта, че ЕС се надява, че Великобритания да „остане в бъдеще негов близък партньор“.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още