Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. САЩ: Солеймани е планирал атаки в България, Германия, Босна, Кения, Бахрейн и Турция

Свят

САЩ: Солеймани е планирал атаки в България, Германия, Босна, Кения, Бахрейн и Турция

Снимка:

Убитият ирански генерал Касем Солеймани е участвал е планирането или е подкрепял атаки в България, Германия, Босна, Кения, Бахрейн и Турция. Седмица след убийството на генерала, който беше лидер на Иранската революционна гвардия, в Сената на САЩ е внесена Резолюция 466, „за да се отдаде почит на членовете на американската военна и разузнавателна общност, които изпълниха мисията, убивайки Касем Солеймани“.

Той е отговорен и за терористичните атаки в Ирак и Афганистан, „в които стотици американски граждани загубиха живота си”, пише в документа.

В резолюцията се казва, че Сюлеймани е планирал „атаки в Германия, Босна, България, Кения, Бахрейн и Турция”. 

По отношение на страната ни, резолюцията по всяка вероятност визира атентата на бургаското летище Сарафово, който обаче така и не беше свързан официално с Иран и Солеймани. Въпреки това обаче израелските власти винят Техеран за атаката, при която загинаха техни туристи и български шофьор на автобус.

В заключението на документа се посочва, че „борбата срещу Иранската републиканска гвардия, отдела „Кудс“ и всички организации, свързани с тях, представляващи заплаха за националната сигурност на САЩ, ще продължи“.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още