Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Иракски и сирийски информатори са помогнали на САЩ в убийството на Солеймани

Свят

Иракски и сирийски информатори са помогнали на САЩ в убийството на Солеймани

Снимка:

Смята се, че информатори на летищата в Дамаск и Багдад са си сътрудничели с американските военни

Иранският генерал Касем Солеймани е пристигнал на летището в Дамаск в превозно средство с тъмни стъкла. Четирима войници от Иранската революционна гвардия са били с него. Те паркирали близо до стълбата, която води до Еърбъс A320 на „Чам Уингс“, предназначен за Багдад, съобщава БГНЕС.

Според служител на авиокомпания „Чам Уингс“, който описва сцената на заминаването от сирийската столица за Ройтерс, цитирана от „Сабах“, нито Солеймани, нито войниците са били регистрирани в пътния лист.

Солеймани избягвал да използва частния си самолет заради нарастващите опасения относно собствената му сигурност, заяви източник от сигурността в Ирак с познания за мерките за сигурност на генерала.

Пътническият полет е бил последният на Солеймани. Ракети, изстреляни от американски дрон, го убиха, докато напускаше летището в Багдад под конвой от две бронирани машини. Убит беше и човекът, който го посрещна на летището: Абу Махди ал Мухандис, заместник-началник на силите за мобилизация в Ирак (PMF), групата-чадът на иракските правителствени милиции.

Иракското разследване на ударите, които убиха двамата мъже на 3 януари, започна минути след това, съобщиха двама иракски служители по сигурността пред Ройтерс. Агентите на Националната сигурност отцепиха летището и попречиха на десетки служители по сигурността да напуснат, включително полицаи, паспортни служители и разузнавателни агенти.

Във фокуса на разследването е подозрението, че информатори на летищата в Дамаск и Багдад са си сътрудничели с американските военни, за да помогнат за проследяване и определяне на позицията на Солеймани. Това става ясно от интервюта на Ройтерс с двама служители на сигурността с пряко знание за разследването в Ирак, двама служители на летището в Багдад, двама служители на полицията и двама служители на сирийската авиокомпания „Чам Уингс“, частна търговска авиокомпания със седалище в Дамаск.

Разследването се ръководи от Фалих ал Фаяд, който служи като съветник по националната сигурност на Ирак и ръководител на PMF, органът, който координира предимно шиитските милиции в Ирак, голяма част от които са подкрепени от Иран и са в тесни връзки със Солеймани.

Разследващите агенции за национална сигурност имат "сериозни индикации, че мрежа от шпиони на летището в Багдад е участвала в изтичане на чувствителни данни за сигурността" при пристигането на Солеймани, каза един от иракските служители по сигурността. Сред заподозрените са двама служители по сигурността на летището в Багдад и двама служители на „Чам Уингс“ - "шпионин на летището в Дамаск и друг, работещ на борда на самолета", каза източникът. Служителите на Агенцията за национална сигурност смятат, че четиримата заподозрени, които не са били арестувани, са работили като част от по-широка група от хора, подаващи информация на американските военни, заяви официалният служител.

Двамата служители на „Чам Уингс“ са под разследване от сирийското разузнаване, заявиха двамата иракски служители по сигурността. Сирийската служба за разузнаване не отговори на искане за коментар. В Багдад агентите за национална сигурност разследват двамата служители по сигурността на летището, които са част от Националната служба за защита на съоръженията, заяви един от иракските служители по сигурността.

"Първоначалните констатации на разследващия екип на Багдад предполагат, че първият сигнал за Солеймани е дошъл от летището в Дамаск", заяви служителят. "Задачата на летището в Багдад е била да потвърди пристигането на целта и подробности за неговия конвой."

Медийният офис на агенцията за национална сигурност в Ирак не отговори на искания за коментар. Мисията на Ирак при ООН в Ню Йорк също не отговори на искане за коментар.

Министерството на отбраната на САЩ отказа коментар дали информаторите в Ирак и Сирия са играли роля в атентатите. Служители на САЩ, говорейки при условие за анонимност, заявиха за Ройтерс, че Съединените щати внимателно са следели движенията на Солеймани дни преди удара, но отказаха да кажат как военните са определили местоположението му в нощта на нападението.

Мениджър на „Чам Уингс“ в Дамаск заяви, че на служителите на авиокомпанията е забранено да коментират нападението или разследването.

Като командир на елитните сили „Кудс“ на Революционната гвардия Солеймани ръководи тайни операции в чужди страни и е ключова фигура в дългогодишната кампания на Иран за прогонване на американските сили от Ирак. Той прекарва години в тайни операции и чрез лидерите на милицията в Ирак се опитва да разшири влиянието на Иран и да се бори с интересите на Съединените щати. По-рано Ройтерс съобщи, че от октомври Солеймани тайно е започнал усилени атаки срещу американските сили, разположени в Ирак, и е снабдил иракските милиции с тежко въоръжение, за да ги изпълни.

В часовете след нападението агентите на националната сигурност проведоха продължили с часове разпити със служители на летищната охрана и „Чам Уингс“. Един служител по сигурността заяви, че агенти са го разпитвали 24 часа, преди да го освободят.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив