Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Спешна среща на Г-7 заради варианта „Омикрон“

Свят

Спешна среща на Г-7 заради варианта „Омикрон“

Спешна среща на Г-7 заради варианта Омикрон - Tribune.bg
Снимка:

Здравните министри от Г-7 се събират на извънредна среща в Лондон. На нея те ще обсъдят новия вирусен вариант на COVID-19 „Омикрон“.

Министрите на САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания ще разгледат „развитието на ситуацията“ с новия щам.

Положителни проби с „Омикрон“ бяха засечени при пациенти в Канада, Италия, Великобритания и Германия. Френските здравни власти също обявиха, че е въпрос на часове да бъде потвърдено наличието на този щам в страната.

Япония затваря границите си за чужденци заради варианта Омикрон. Целта е да се избегне най-лошия вариант на развитие на събитията. Новите ограничения се въвеждат три седмици, след като Япония облекчи някои ограничения, като позволи в страната да бъдат допускани чуждестранни работещи и студенти, както и пристигащите на кратки бизнес посещения.

Кипър започва да подготвят болниците за реакция. Под карантина с отрицателни първи тестове са 11 кипърски граждани, които са се прибрали от рисковите африкански страни, съобщава БНР. Всички планови и неспешни операции се преустановяват, за да могат държавните болници да се подготвят за възможно увеличаване на хоспитализираните с коронавирус и особено при риска от новата мутация.

Част от пациентите в държавните болници ще бъдат преместени в частни лечебни заведения, за да се осигури леглова база и държавните болници да се справят в случай на влошаване на епидемиологичната ситуация.

СЗО определи „Омикрон“ като вариант, будещ безпокойство. Експерти започнаха да изследват вируса, като до две седмици се очаква да предоставят по-конкретни данни на щама. Производителите на настоящите ваксини за коронавирус дадоха заявка, че могат да отговарят на предизвикателството и да модифицират препаратите си, ако се окаже, че „Омикрон“ ги заобикаля.  


Топ новини

виж още