Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. СЗО и УНИЦЕФ предупреждават за риск от световна епидемия от морбили

Свят

СЗО и УНИЦЕФ предупреждават за риск от световна епидемия от морбили

СЗО и УНИЦЕФ предупреждават за риск от световна епидемия от морбили - Tribune.bg
Снимка:

СЗО и УНИЦЕФ предупреждават за глобален риск от епидемия от морбили. Причината – спад във ваксинационното покритие, съобщава БТВ. 

В световен мащаб случаите на заразата са се увеличили с почти 80% през първите два месеца на 2022 г., сравнено със същия период миналата година.

Спад във ваксинационното покритие срещу морбили се отчита и у нас. През 2011 г. почти 95% от децата са били имунизирани срещу заразата. Миналата година обхватът е спаднал до 88%.

Майка на три деца, Росица Попова казва, че педиатърът им е поставил всички задължителни и някои  препоръчителни ваксини. „Ваксините, като част от напредъка на медицината, са допринесли за по-продължителния и по-качествен живот на населението. Когато взема решение да ваксинирам детето си, решавам да предпазя него, семейството си и малкия социален кръг, в който детето живее“, заяви тя.

Педиатри предупреждават, че спадът във ваксинационното покритие, особено при силно заразни болести като морбили, крие риск и на индивидуално ниво.

„Това са остри инфекциозни заболявания с много тежка клинична картина, особено когато се случат в ранна детска възраст. Не бива да позволяваме заболяване, което е ваксинопредотвратимо, отново да се разпространява широко“ заяви д-р Деница Даскалова.

Има родители, макар и малко, отказващи да имунизират децата си.

„Отговорността за това, че той поставя в риск собственото си дете и всички останали около него, е негова. Така че здравните власти трябва да търсят отговорност от тези хора“, добави д-р Даскалова.

На фона на намаляващото ваксинационно покритие през последните 10 г., през миналата година глобените родители са едва осем, казват от здравното министерство. От СЗО подчертават, че конкретно при морбили обхватът трябва да е над 95%, за да не се стига до епидемии.


Топ новини

виж още
Актуална тема